Door: Bron: Securex 18-11-2024
Het ziekteverzuim onder Belgische werknemers bereikte in 2024 recordhoogtes. Het middellange absenteïsme (afwezigheid tussen een maand en een jaar) steeg naar 2,53% en langdurig absenteïsme (langer dan een jaar) naar 3,36%. Vooral jongere werknemers (25-34 jaar) en arbeiders tonen een sterke stijging in verzuim. Bij 25-34-jarigen nam het middellange absenteïsme toe met 26% en het langdurige met 42% sinds 2022, wat deels wordt toegeschreven aan verhoogd sedentair gedrag en digitale vermoeidheid door schermtijd. Voor arbeiders, die vaak fysiek zwaardere banen hebben, steeg het middellange absenteïsme met 11% en het langdurige met 9% in dezelfde periode.
Oudere werknemers (55-59 jaar) vertoonden echter een daling in middellang verzuim (-11%), terwijl langdurig verzuim op een hoog niveau stabiel bleef. De vergrijzing draagt nog wel bij aan het ziekteverzuim, maar in mindere mate dan voorheen. De cijfers tonen dat de kloof in verzuim tussen jongere en oudere werknemers afneemt.
Securex adviseert werkgevers om een geïntegreerde aanpak te ontwikkelen die zowel fysieke als mentale gezondheid ondersteunt, met specifieke aandacht voor leeftijdsgerelateerde uitdagingen. Voor jongere werknemers wordt aangeraden om beweging en rustpauzes te stimuleren. Bedienden kampen met verhoogd digitaal werk en een gebrek aan beweging door online meetings, wat hun verzuim verhoogt.
Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van gegevens van 164.000 werknemers in Belgische bedrijven tot 1000 werknemers en is gecorrigeerd om representatief te zijn voor de Belgische arbeidsmarkt.
Bron: Securex: Middellang en langdurig absenteïsme gestegen naar recordhoogtes