Leeftijd: belangrijkste factor van discriminatie.

Door: Bron: Acerta / Unia 21-8-2023

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Leeftijd is, vooral bij werkzoekenden,  een belangrijke discriminerende factor.

Een kwart van de werkende Belgen kreeg in zijn/haar carrière al te maken met discriminatie op de werkvloer. Bij de werkzoekenden ligt dat cijfer nog hoger: één op de drie (31,9 %) kreeg geen eerlijke kans tijdens een sollicitatie. Niet de afkomst of het geslacht zijn de belangrijkste factoren van discriminatie, wel de leeftijd van de sollicitant. Dat alles blijkt uit een nieuw onderzoek van hr-dienstverlener Acerta en jobsite Stepstone bij zo’n 3.000 Belgen.  (Van de bevraagde groep kwamen 10,50% van de respondenten uit de overheid.).

Niet de afkomst of het geslacht blijken de grootste discriminerende factoren, wel de leeftijd. Bij de werkzoekenden ging het in 72,4 % van de gevallen over discriminatie op basis van leeftijd. Bij wie werkt was dat bij 35,3 % het geval. 

Hoe zit het met de leeftijdslimiet ? 

Tijdens de rekrutering en selectie 

Voor schoolverlaters met weinig ervaring of voor sollicitanten van 45 jaar en ouder kan het soms extra moeilijk zijn om werk te vinden. In plaats van de gevraagde karaktereigenschappen en competenties op te lijsten, verwijst de werkgever vaak (direct of indirect) naar de leeftijd van de kandidaat.  

Een leeftijdslimiet in een vacature?  

 

Tijdens de loopbaan 

Ook tijdens het arbeidscontract kan je te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie. Bijvoorbeeld bij toegang tot opleidingen, promotie, verloning of contractwijzigingen (bijv. van een contract van bepaalde duur naar een contract van onbepaalde duur).  

Andere diensten aanbieden op basis van de leeftijd van de werknemers?  

Bij ontslag of einde contract 

Oudere werknemers ontslaan? 

 

Bronnen: 

-Acerta, Leeftijd belangrijkste factor van discriminatie op de arbeidsmarkt, zowel voor werknemers als werkzoekenden, 4 augustus 2023.

-Unia, discriminatie op basis van leeftijd.

Wil je weten wat verboden is?