Belg blijft 11 jaar bij dezelfde werkgever

Door: Bron: Acerta, 30 mei 2024 3-3-2023

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

De gemiddelde anciënniteit ligt nu iets hoger dan vijf of tien jaar geleden. In 2014 bleven werkende Belgen zo'n 10,9 jaar bij dezelfde job, vandaag is dat 11,3 jaar.  De Belg werkt gemiddeld 11 jaar bij dezelfde onderneming.Werknemers hebben in hun carrière dus in totaal zo’n 4 werkgevers.

Er is wel een groot verschil tussen de grootste en de kleinste bedrijven. Bij kmo’s ligt de gemiddelde anciënniteit beduidend lager dan in grote ondernemingen. Dat blijkt uit een analyse door hr-expert Acerta Consult van de werkelijke cijfers van 340.000 werknemers bij meer dan 44.000 privébedrijven in België.

 

Belgische werknemer verandert in de loopbaan gemiddeld 3 keer van werkgever

Door de grote instroom van jongeren op de arbeidsmarkt, die vaker ‘jobhoppen’ dan oudere werknemers, zou je denken dat de gemiddelde anciënniteit van Belgische werknemers afneemt. Maar niets is minder waar: in vergelijking met vijf en tien jaar geleden ligt de anciënniteit nu bijna 4% hoger. Met andere woorden: werknemers blijven nu iets langer voor hetzelfde bedrijf werken dan vroeger. Werknemers zijn nu 11 jaar en 4 maanden in dienst bij een werkgever voor ze overstappen naar een andere job. Dat betekent dat, gemiddeld genomen, een werknemer in ons land tijdens zijn/haar carrière drie keer van job verandert.

Gemiddelde anciënniteit Belgische werknemers 2014 – 2019 – 2024 en de evolutie – per sector

Figuur 1: Gemiddelde anciënniteit Belgische werknemers 2014 – 2019 – 2024 en de evolutie – per sector

Miet Vanhegen, manager loopbaantransitie bij Acerta Consult: “Een gemiddelde anciënniteit van ongeveer 11 jaar impliceert dat een werknemer over de volledige loopbaan voor vier verschillende werkgevers werkt. Ook al hebben de coronajaren mensen laten nadenken over het werk dat ze doen of willen doen, de gemiddelde loyauteit tegenover de werkgever heeft daar blijkbaar niet onder geleden. Ook de jongeren, die toch sneller van job veranderen, hebben geen impact op het globale cijfer. Dat komt omdat er aan de andere kant ook meer oudere werknemers zijn, omdat we met z’n allen langer moeten werken, en die wisselen minder snel van job.  Dat betekent niet dat mensen in de elf jaar dat ze loyaal blijven aan dezelfde werkgever, een status quo doormaken. Door de vele opleidingsmogelijkheden en de inspanningen voor ‘werkbaar werk’, kunnen werknemers door de band genomen langer in hun functie actief blijven, terwijl hun jobinhoud wel verandert.

 

Personeelsverloop bij de overheid 

De studie bevat geen cijfers over de overheid. Werkenbijdeoverheid.be doet zelf wel een bevraging rond personeelsverloop bij lokale besturen.  Het huidig onderzoek loopt tot 31 mei 2024.

 

 

Bron: Acerta, Belg werkt in zijn carrière gemiddeld voor 4 werkgevers, 30 mei 2024

Bevraging personeelsverloop werkenbijdeoverheid.be - 2024