Door: Bron: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg 27-3-2025
De openbare sector stelt in totaal 1,1% personen met een erkende handicap te werk, waarvan 0,4% met een uitkering(ongeveer 4.050 personen) en 0,7% zonder uitkering (ongeveer 7.600 personen). Deze percentages zijn door de jaren heen stabiel gebleven.
Meer vrouwen dan mannen werken in de openbare sector met een erkende handicap, hoewel dit minder uitgesproken is dan bij de algemene tewerkstelling in de sector. Opvallend is dat het aandeel vrouwen met een handicap mét uitkering sinds 2011 is verdubbeld van 0,2% naar 0,4%.
Qua geografische spreiding wonen de meeste werknemers in de openbare sector in Vlaanderen, maar werknemers met een erkende handicap zonder uitkering zijn vaker in Wallonië gevestigd. Wallonië is met 2,1% één van de grootste werkgevers voor personen met een handicap, dicht bij de wettelijke verplichting van 2,5%.
De federale overheid blijft echter achter: ze zou 3% personen met een handicap moeten tewerkstellen, maar behaalt slechts 0,9%, een tekort dat ook op andere beleidsniveaus zichtbaar is. Internationale instellingen (0,5%), het Vlaamse Gewest/Vlaamse Gemeenschap (0,5%) en de Federatie Wallonië-Brussel (0,8%) slagen er evenmin in om de doelstellingen te halen.
Bron: FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG, RAPPORT DIVERSITEIT 2024