Door: Bron: Steunpunt Werk 21-1-2025
Werknemers, met name jongere en hoger opgeleiden, tonen een toenemende behoefte aan werk dat niet alleen financieel aantrekkelijk is, maar ook betekenisvol en maatschappelijk relevant. Ze willen deel uitmaken van projecten die duurzaamheid bevorderen en streven naar persoonlijke vervulling en groei in hun loopbaan. Dit fenomeen wordt versterkt door de rol van werk als sociaal en persoonlijk fundament, zoals een directeur benadrukt:
"De waarde van werk is enorm gestegen omdat het een bron is van sociale contacten, dagelijkse structuur en persoonlijke trots."
Tijdens sollicitatiegesprekken stellen sollicitanten vaker vragen over de bedrijfscultuur, specifiek rond duurzaamheid en maatschappelijke relevantie. Vooral jongere generaties zijn gevoelig voor deze aspecten. Ze zoeken werkgevers die hun waarden delen en aandacht hebben voor een duurzame toekomst.
Leidinggevenden merken deze verandering op en passen hun strategieën aan om aan deze verwachtingen te voldoen. Ze investeren in:
Ontwikkelingsmogelijkheden:
Betekenisvol werk:
Cultuur van duurzaamheid:
Werken heeft voor veel mensen een bredere betekenis gekregen. Het is niet enkel een bron van inkomen, maar ook een manier om persoonlijke waarde te creëren en trots te ontwikkelen. Organisaties die hierin investeren, winnen aan aantrekkingskracht in een competitieve arbeidsmarkt. Door te voorzien in zinvolle en duurzame werkervaringen, vergroten organisaties niet alleen het welzijn van werknemers, maar versterken ze ook hun eigen positie als aantrekkelijke werkgever.
In deze nieuwe zingeving zit zeker een uitdaging voor overheidsorganisaties om zich te profileren.
Bron: Audenaert, M., Decramer, A., Descamps, N., & Verstraete, A. (2024). Uitgedaagd door verwachtingen. Gesprekken met leidinggevenden over veranderende behoeften van werknemers. Over.Werk. Tijdschrift van het Steunpunt Werk, 34(2), 118-125.