Door: Bron: VRT-NWS 18-11-2024
De Vlaamse regering schrapt drie jaar eerder dan gepland de doelgroepkorting voor oudere werknemers. Vanaf 1 juli 2025 krijgen werkgevers geen korting meer op sociale bijdragen voor werknemers boven de 62. Minister Zuhal Demir (N-VA) noemt de maatregel inefficiënt in de huidige arbeidsmarkt en verwacht dat mensen ook zonder deze korting aan het werk blijven. De maatregel bespaart 40,6 miljoen euro. Unizo reageert teleurgesteld en noemt het "contractbreuk."
Daarnaast worden de sectorale korting voor dienstbodes en subsidies voor oudere statuten zoals DAC en GESCO stopgezet, en wordt het Vlaams Opleidingsverlof beperkt tot opleidingen voor knelpuntberoepen.
Doelgroepkortingen
Volgens minister Demir zijn de doelgroepenkortingen moeilijk te verantwoorden in een krappe arbeidsmarkt. "Er staan veel vacatures open in Vlaanderen", zegt de minister. "De vacaturegraad in onze regio is hoger dan het Europese gemiddelde. Een korting voor werkenden is achterhaald en inefficiënt geworden. De meeste mensen zouden vandaag namelijk ook zonder deze korting aan de slag zijn. Dat is niet mijn mening, maar de conclusie van academisch onderzoek."
Daar komt nog eens bij dat de Vlaamse regering een flinke besparingsoperatie in het beleidsdomein Werk doorvoert. In 2025 moet er meteen 99 miljoen euro worden gesnoeid. 80 miljoen euro daarvan zijn arbeidsmarktsubsidies. Het uitdoven van de doelgroepenkorting voor oudere werknemers betekent een besparing van 40,6 miljoen euro.
Unizo: "Contractbreuk"
Danny Van Assche, topman bij ondernemersorganisatie Unizo, spreekt over "contractbreuk". "De vorige Vlaamse regering had eigenlijk gezegd dat die doelgroepkorting bij aanwerving zouden worden stopgezet, maar bedrijven die die aanwervingen al hadden gedaan, zouden nog tot 2028 van die korting kunnen genieten. Maar dat is nu dus niet meer het geval."
Hoe gaan we dat dan voelen? "Dat gaat voor die mensen waarschijnlijk weinig verschil maken: die gaan niet ontslagen worden. Maar dat gaat voor de werkgever net voor die doelgroep de kosten doen stijgen, net voor die doelgroep waar de kosten het hoogste zijn."
"Dat terwijl de werkzaamheidsgraad in die doelgroep het allerzwakste is op de arbeidsmarkt. Zelfs personen met een handicap hebben een hogere werkzaamheidsgraad dan zestigplussers. Je moet dus net op die doelgroep inzetten als je naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent wilt gaan."
BRON: VRT - 12 /11/ 2024 Demir schrapt lastenverlaging voor oudere werknemers 3 jaar vroeger dan gepland: "Achterhaald en inefficiënt"