Door: Bron: Werkenbijdeoverheid, mens(en)werk consultants 20-6-2023
Benchmarking van personeelsverloop kan worden uitgevoerd op basis van verschillende criteria, zoals de grootte van de organisatie, de locatie, het type overheid of de functie. De vergelijking van gegevens van personeelsverloop kan waardevolle inzichten opleveren, zoals:
Het meten van personeelsverloop is belangrijk voor organisaties om inzicht te krijgen in de mate waarin werknemers de organisatie verlaten en om mogelijke problemen met betrekking tot personeelsbehoud te identificeren.
Er zijn verschillende methoden om dit te berekenen. We hebben bij de bevraging van werkenbijdeoverheid.be (04/2023) gebruik gemaakt van het verlooppercentage.
Het verlooppercentage kan worden berekend door het aantal werknemers dat de organisatie heeft verlaten (door ontslag, pensionering, vrijwillig vertrek, enz.) in een bepaalde periode te delen door het totale aantal werknemers dat in dezelfde periode in dienst was. We hebben ervoor gekozen om als referteperiode 2022 te nemen.
We hebben dit zowel toegepast voor het natuurlijk verloop, als voor het vrijwillig verloop .
Er werden gegevens ontvangen van39 organisaties. Uiteindelijk werden gegevens uit 35 organisaties weerhouden (30 lokale besturen, 2 provinciebesturen, 3 intercommunales).
In totaal ging het over 16417 medewerkers. Dat aantal werd gebruikt voor de berekening van zowel het natuurlijk als vrijwillig verloop.
Op basis van de gehanteerde formule bekwamen we volgende resultaten:
Verlooppercentage natuurlijk verloop: |
7,07% |
Verlooppercentage vrijwillig verloop: |
3,97% |
Totaal personeelsverloop : |
11,04% |
Voor het vrijwillig verloop bedroeg de mediaan 4,5%.
Op basis van de verschillende cijfers komen we tot een voorstel van indicatie van vrijwillig personeelsverloop:
-Laag/minder dan gemiddeld personeelsverloop: <3%
-Gemiddeld personeelsverloop: 3 à 6%
-Meer dan gemiddeld / hoog personeelsverloop: >6%
We zien het berekenen van het vrijwillig personeelsverlooppercentage als een eerste indicatie. Het is belangrijk voor organisaties om het vrijwillig verloop te monitoren en te analyseren om inzicht te krijgen in de oorzaken achter het vertrek van medewerkers.
Door exitgesprekken, bevraging of andere vormen van feedback kunnen organisaties inzicht krijgen in de motieven van medewerkers en eventuele problemen identificeren.
Enkele pistes voor verder onderzoek kunnen zijn:
Bron: Bevraging werkenbijdeoverheid.be. Een uitgebreid artikel hierover aan de hand van HR consultant Chris De Meerleer - Mens(en)werk - verschijnt deze maand in HR-connect (Vandenbroele).
Wil u als overheid een benchmark van uw personeelsverloop, neem dan vrijblijvend contact met info@werkenbijdeoverheid.be.