Vlaamse feestdag: gemeenten hangen vlaggen halfstok tegen verplichte fusies

Door: Bron: VRT-NWS 11-7-2024

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Terwijl Jan Jambon (N-VA) pleit voor confederale omslag in 11-julitoespraak: "Zelfbestuur is de beste kuur", vragen gemeenten aandacht voor 'hun zelfbestuur'. 

Vlaamse vlaggen halfstok in Sint-Lievens-Houtem als protest tegen mogelijk verplichte fusie 

Aan het gemeentehuis van Sint-Lievens-Houtem hangen de Vlaamse vlaggen halfstok op de Vlaamse feestdag. Daarmee protesteert het bestuur tegen een mogelijk verplichte fusie vanuit de Vlaamse regering. Dat plan zou bij de lopende onderhandelingen opnieuw op tafel liggen. Ook in andere gemeenten hangen de vlaggen halfstok.

Een fusie van bovenaf opgelegd, ziet het bestuur van Sint-Lievens-Houtem al langer niet zitten. Op de Vlaamse feestdag wil de gemeente een duidelijk signaal geven. "De Vlaamse vlag hangt halfstok omdat we vernemen dat bij de onderhandeling van de Vlaamse regering het debat over fusieplicht wordt gevoerd", zegt burgemeester Tim De Knyf (Nieuw Houtem).

"Het is een gezamenlijke actie van het Burgemeestersfront, dat tegen verplichte fusies is. Het zou betekenen dat we moeten samengaan met een gemeente die veel grotere schulden heeft dan wij. We willen dat zelf kunnen beslissen."

"Voor ons heeft een fusie totaal geen zin", zegt De Knyf. "Er is 52 euro schuld per inwoner. Bij de buurgemeenten ligt dat tussen de 1.000 en 2.000 euro."

Burgemeestersfront

De actie is een initiatief van het ‘Burgemeestersfront’. Dat is een actiegroep van 22 Vlaamse burgemeesters die in 2022 werd opgericht, omdat ze het niet eens zijn met eventuele gedwongen fusies.

Niet alle 22 gemeenten zijn van plan om de vlag halfstok te hangen. Een deel is dat zoals Sint-Lievens-Houtem wel van plan. 

 

Bron: VRT, Vlaamse vlaggen halfstok in Sint-Lievens-Houtem als protest tegen mogelijk verplichte fusie , 11 juli 2024

lees ook: werkenbijdeoverheid,  Gemeentefusies weer voorwerp van discussie, oktober 2023  

lees ook: VRT_NWS,  Jan Jambon (N-VA) pleit voor confederale omslag in 11-julitoespraak: "Zelfbestuur is de beste kuur"