Deskundige patrimonium
Je volgt als deskundige met een expertenrol een performant beheer van het gemeentelijke patrimonium op, dit zowel op het vlak van het ontwikkelen van een efficiënt beheers-, onderhouds- en opvolgingsplan als een investeringsplan met een visie op korte, middellange en lange termijn. De nieuwe fusiegemeente staat daarnaast voor een mooie uitdaging om tot een gezamenlijk strategisch patrimoniumbeleid te komen. Dit vereist een efficiënte organisatie en opvolgingsontwikkeling uit te plooien voor het beheer en het onderhoud van gebouwen, alsook voor de uitvoering van de investeringsprojecten. Je zorgt ervoor dat de operationele en strategische doelstellingen behaald worden op kwalitatieve en efficiënte manier. De voorbereiding en opvolging van de uitvoering van het beleidsplan op het vlak van patrimonium valt binnen jouw taak met de nodige rapportage hierover naar jouw leidinggevende.
Toelichting
Lokaal bestuur Meulebeke gaat over tot de aanwerving van een voltijds contractueel deskundige patrimonium op niveau B (B1–B2–B3). Er wordt daarnaast een wervingsreserve van 2 jaar aangelegd, maximaal verlengbaar tot 5 jaar die ook door fusiepartner Tielt geconsulteerd kan worden.
Organisatie
Het Lokaal bestuur Meulebeke, legt de lat hoog met gezonde ambities op alle domeinen. Samen werken we aan een vooruitstrevend beleid om onze ongeveer 11.000 inwoners een kwalitatieve en optimale dienstverlening te garanderen. Meulebeke wil een bruisende gemeente in beweging blijven, waar men zich kan ontwikkelen en waar jong en oud zorg dragen voor elkaar en zich thuis voelen in een veilig, groen en ondernemend kader. We willen vooral investeren in het belang van de mens in de brede zin. Met een sterk sociaal geëngageerde samenleving waar we alleen gelukkige mensen willen zien.
In het beleid van het lokaal bestuur Meulebeke vormen volgende waarden de leidraad: klantgerichtheid, engagement, respect, loyauteit en integriteit.
Meulebeke is als organisatie relatief beperkt in omvang en telt een 100-tal personeelsleden. Als dienstverlener ambieert het lokaal bestuur een gezond evenwicht tussen het vervullen van een actieve rol als actor en een regierol. De organisatie is in volle transitie en voert een vooruitstrevende, dynamische, pragmatische koers. Er is een fusietraject lopende met lokaal bestuur Tielt waarbij vanaf 1 januari 2025 Meulebeke één fusiegemeente Tielt wordt. Op 1 januari 2025 slaan Tielt en Meulebeke de handen in elkaar en vormen we een nieuwe fusiegemeente van zo'n 32.000 inwoners en een 400-tal personeelsleden.
Functieinhoud
De kernresultaten beschrijven de taken en opdrachten van de coördinator-expert patrimonium.
We delen de kernresultaten op in twee niveaus. Het strategische niveau, dat gericht is op het managen en het adviseren van alle beleidsactoren in aanloop naar de opmaak van een strategisch vastgoedplan. Het operationele niveau, dat wordt vertaald in het administratief-uitvoerend karakter van de functie. De invulling ervan zal in een eerste fase zwaarder doorwegen dan het strategische niveau in voorbereiding van een visie rond efficiënt en kwalitatief beheer en onderhoud enerzijds en organisatie, aanpak en opvolging van de uitvoering van de investeringsprojecten.
4.1 Ontwikkelen expertise
Doel: Je ontwikkelt je expertise op het vlak van patrimonium. Vanuit deze expertise lever je een bijdrage aan het beleid.
- Vertaalt de strategische organisatiedoelstellingen naar concrete operationele doelstellingen voor de dienst.
- Formuleert vanuit de praktijk en vanuit het zicht op tendensen binnen het beleidsdomein, beleidsvoorstellen en is verantwoordelijk voor de ambtelijke uitvoering en opvolging ervan.
- Stelt indicatoren op ter ondersteuning en opvolging van het beleid.
- Volgt nauwgezet de ontwikkelingen in het beleidsdomein op en is in staat deze te vertalen naar doelstellingen en dit te rapporteren naar je leidinggevende en bestuursorganen.
- Brengt nieuwe ideeën en concepten aan en maakt verbetervoorstellen onder meer in het kader van verdere integratie van de dienstverlening, digitalisering, klantvriendelijkheid, administratieve werkdrukverlaging en het verlagen van de drempel voor burgers en klanten.
- Uitwerken van plannen en technische documenten voor werken aan gebouwen in eigen beheer en uitgevoerd door de eigen werkmensen of door derden.
- Ontwikkelt een visie voor het gebouwenpatrimonium van de gemeente
- Behandelt dossiers voor de bestuursorganen: schepencollege, gemeenteraad,...
- Voorbereiden van dossiers, ze agenderen en na voorlegging afhandelen.
- Verantwoordelijk voor het verzamelen van informatie en stukken om dossiers te vervolledigen.
- Instaan voor het opstellen van ontwerpbeslissingen voor bestuursorganen en de opvolging achteraf
- Stelt de strategische meerjarenplanning en het jaarlijks budget mee op met bijhorende beleidsdoelstellingen en acties m.b.t. de dienst patrimonium
- Zet de beschikbare middelen op de meest efficiënte manier in en doet voorstellen die onder meer de efficiëntie verhogen, het milieuvriendelijk werken verbeteren ,…
4.2 Projectmatig werken
Doel: Je volgt projecten op betreffende patrimonium. Je zorgt ervoor dat er efficiënt en gestructureerd gewerkt wordt aan een specifiek doel binnen een bepaalde periode, waarbij verschillende taken en middelen worden gecoördineerd om het beoogde resultaat te bereiken
- Is verantwoordelijk voor het administratief, technisch en financieel begeleiden van een deel van de uit te besteden gebouwendossiers: beoordeling en opvolging van de dossiers, formuleren van adviezen, overleggen met interne en externe klanten en met andere overheden, studiebureaus, aannemers,…
- Analyseert problemen en stelt daarna concrete en doelgerichte plannen op.
- Is verantwoordelijk voor diverse projecten binnen de dienst:
- Opvolging van projecten van studie- tot en met evaluatiefase: coördineren van de werken met interne en externe partijen, opvolgen van de te bereiken resultaten (termijn, kwaliteit,…), bijwonen van werfvergaderingen, nakijken van vorderingsstaten en bijwonen van voorlopige en definitieve opleveringen
- Aansturen van projectgroepen: leiden en motiveren van de groepsleden, projectvergaderingen bijwonen, voorzitten en evalueren van de projectgroep, rapporteren over de voortgang van de resultaten en verslag uitbrengen over de ontwikkeling van de verschillende deelresultaten.
- Informeren en sensibiliseren van betrokkenen en regelmatig overleggen met partners om een draagvlak te creëren. Verduidelijking van de projectinhoud, -aanpak en –resultaten.
- Uitzoeken op welke manieren projecten maximaal gesubsidieerd kunnen worden en subsidies maximaal aanwenden. Instaan voor de administratieve opvolging van subsidieaanvragen.
4.3 Operationeel werken in functie van een kader rond het beheer en onderhoud van het patrimonium
Doel: Je bent verantwoordelijk voor het in kaart brengen en opvolging van het nodige beheer en onderhoud in functie van wettelijke vereisten (keuringen, attesten, asbestinventaris, legionellaplan,…), het structureren van de nodige contracten en andere administratieve voorbereiding en opvolging naar uitvoering en continuïteit, het bewaken en verbeteren van de organisatie om te komen tot de gewenste kwaliteit en efficiëntie bij de opvolging van dit onderhoud en beheer, het ondersteunen van andere interne diensten en organisaties, het zorg dragen voor het financieel beheer en efficiënt gebruik van middelen en het voorbereiden van dossiers
- Inventariseert en organiseert de opvolging van het onderhoud en beheer van de gebouwen zoals wettelijk vereist is en conform de richtlijnen naar een zorgvuldige uitbating van de gebouwen in het kader van veiligheid
- Staat in voor de correcte toepassing van de administratieve procedures en volgt deze op.
- In kaart brengen van het patrimonium in functie van de beleidsdoelstellingen rond klimaat, energie en duurzaam bouwen
- Ondersteunt met de dienst andere interne diensten, diverse organisaties en de bevolking, en brengt de noden en behoeften in kaart om tot een werkbaar en beheersbaar patrimonium te komen in functie van de gewenste dienstverlening.
4.4 Wetgeving en regelgeving
Doel: je bent op de hoogte van de algemene regelgeving (basiswetgeving op niveau van het lokaal bestuur). Je hebt grondige kennis van de specifieke wetgeving in verband met de afdeling.
- Correct toepassen en integreren van wetgeving en regelgeving in de werking van de dienst.
- Informatie verschaffen volgens de principes van openbaarheid van bestuur.
- Kennis hebben van de wetgeving rond veiligheid van gebouwen en wet op de overheidsopdrachten
4.5 Externe communicatie
Doel: Je verdedigt de werking en de belangen van het lokaal bestuur extern. Je staat in voor een open externe communicatie met het oog op een goede communicatiestroom naar de burger en andere belanghebbenden.
- Ontwikkelen van een netwerk om de organisatie te voorzien van strategische contacten in het politieke & ambtelijke werkveld.
- Meedenken over en werken aan acties op de gemeentelijke communicatieplatformen
- Bestaande relaties met externen en stakeholders in kaart brengen en deze onderhouden.
- Onderhouden van goede en informele contacten met collega’s van andere gemeenten.
- Overleggen met andere besturen en stakeholders met het oog op het uitbouwen van een netwerk.
- Instaan voor het extern vertegenwoordigen van het lokaal bestuur inzake aangelegenheden binnen de eigen functie o.m. de deelname aan werfvergaderingen.
- Behandelen van vragen van inwoners en andere belanghebbenden.
4.6 Interne communicatie
Doel: Je staat in voor een open interne communicatie naar medewerkers, het afdelingshoofd, de algemeen directeur, de collega’s van andere diensten en het bestuur. Je zorgt dat iedereen toegang heeft tot de informatie die noodzakelijk is om zijn taak optimaal te kunnen realiseren.
- Het scheppen van een kader voor informatie-uitwisseling en kennisdelen in de gehele organisatie.
- De coördinatoren informeren over de projecten en werkzaamheden van de dienst.
- Instaan voor het organiseren en opvolgen van intern overleg.
- Actief deelnemen aan intern overleg binnen de dienst/afdeling.
- Overleggen en zorgen voor informatie-uitwisseling met de algemeen directeur, andere afdelingen/diensten, de burgemeester en de bevoegde schepenen in het bijzonder.
- Verstrekken van nuttige informatie aan verantwoordelijken van andere diensten die dit kunnen aanbelangen.
- Signaleren van vastgestelde noden, behoeften en tekorten tijdens het werken met diverse diensten en medewerkers.
Aanbod
- Een voltijdse contract van onbepaalde duur in een bruisende gemeente in beweging. Lokaal bestuur Meulebeke bevindt zich in een lopend fusietraject met lokaal bestuur Tielt. Als deskundige patrimonium vervul je een belangrijke rol binnen de transitie. Samen met de verschillende diensten geef je de nieuwe organisatie mee vorm.
- Verloning volgens schaal B1-B2-B3
- Maaltijdcheques (maximumbedrag), ecocheques (200 euro per jaar voltijdse tewerkstelling), fietsvergoeding (maximumbedrag) en vergoeding voor verplaatsing met de trein
- 30 vakantiedagen
- Vakantiegeld in mei en eindejaarstoelage in december
- Overname anciënniteit
Geldelijke anciënniteit: wordt integraal in aanmerking genomen:
§ de werkelijke diensten gepresteerd bij een andere overheid en / of;
§ de relevante beroepservaring gepresteerd in de privésector en / of als zelfstandige.
Schaalanciënniteit: wordt integraal in aanmerking genomen op voorwaarde dat de ervaring relevant is:
§ de beroepservaring bij de overheid en / of;
§ de beroepservaring in de privésector en / of als zelfstandige.
- Gratis aansluiting bij GSD-V - https://www.gsd-v.be/
- Gratis hospitalisatieverzekering (met gunstige aansluitingsvoorwaarden voor jouw gezinsleden)
- Tweede pijler pensioen van 3%
- Ruime opleidingsmogelijkheden
- De kans om mee te bouwen aan een organisatie met grote maatschappelijke meerwaarde
Selectieprocedure
De selectieprocedure bestaat uit volgende onderdelen:
· Eventueel (voor wie niet over een diploma op B-niveau beschikt): niveau- of capaciteitstest te vervolledigen van 20 november tot uiterlijk 24 november 2024.
· Mondeling gedeelte met competentieproef op 28 november 2024- namiddag.
· Online persoonlijkheidsvragenlijst te vervolledigen van 29 november 2024 tot uiterlijk 01 december 2024.
· Deel II: mondeling gedeelte met presentatie van een gevalsstudie op 05 december 2024 – namiddag.
De leden van de selectiecommissie zijn:
Inne Desmet: HR Consultant Search & Selection
Henk Pille: Coördinator technische dienst lokaal bestuur Tielt
Ann Messelier: Afdelingshoofd Ruimte lokaal bestuur Meulebeke
Iris De Praetere: Medewerker HR