Bron: Omzendbrief Minister van Binnenlands Bestuur, 19 november 2021.
Op 12 november besliste de Vlaamse Regering dat alle ambtenaren van de Vlaamse overheid opnieuw maximaal gaan thuiswerken. Er werd toen meegedeeld dat lokale besturen hun autonomie behouden, maar dat ook daar telewerk maximaal werd aanbevolen.
Op woensdag 17 november besliste het Federaal Overlegcomité echter om telethuiswerk opnieuw te verplichten bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten (ook in de openbare sector), voor alle personeelsleden, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening. Er kan/kunnen maximaal één tot 12 december en twee vanaf 13 december terugkeerdag(en) per week ingesteld worden.
De verplichting tot telethuiswerk geldt eveneens voor alle openbare besturen.
Net als de ondernemingen, verenigingen en diensten moeten de openbare diensten, waaronder de lokale besturen, maandelijks via een elektronisch register dat ter beschikking gesteld wordt via het portaal van de sociale zekerheid, de volgende gegevens meedelen:
(1) het totaal aantal werknemers in het bedrijf, per vestigingseenheid en (2) het aantal werknemers die er een niet-telewerkbare functie uitoefenen.
De modaliteiten worden nog vastgesteld door de minister van Werk in overleg met de sociale partners.
De minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers, wijst de lokale besturen erop dat ze vanaf 20 november 2021 maximaal telethuiswerk moeten organiseren voor hun medewerkers. De personeelsleden kunnen enkel naar kantoor komen voor activiteiten die ze niet van thuis uit kunnen doen of voor een opleiding of vergadering waarvoor geen digitale alternatieven zijn. Fysieke teamactiviteiten en personeelsevenementen kunnen voorlopig niet. De besturen nemen tijdig passende preventiemaatregelen m.b.t. veiligheids- en gezondheidsvoorschriften van materiële, technische en/of organisatorische aard voor de werknemers die geen telewerk kunnen verrichten. Er is een mondmaskersplicht wanneer de fysieke afstand van 1,5m niet kan gerespecteerd worden en wanneer men zich verplaatst op de werkplek. Er moet voldoende aandacht zijn voor de luchtkwaliteit van alle arbeidsplaatsen (naleving welzijnscodex). In deze optiek wordt o.a. aan de minister van werk gevraagd om een veralgemeende en versnelde inzet van luchtkwaliteitsmeters (CO2) te voorzien op de werkplek waar veel personen samen zijn.
De maatregelen gelden alvast tot 28 januari 2022.
We moeten de stijgende cijfers ernstig nemen. Telewerk wordt opnieuw de norm voor zowel de Vlaamse als de lokale en provinciale ambtenaren. Enkel wanneer het echt niet anders kan, mag op kantoor worden gewerkt. Dat kan helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ik zal dan ook niet aarzelen om op te treden als die maatregel niet nageleefd wordt.
Besturen die meer informatie willen over hoe telethuiswerk te organiseren, kunnen de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur raadplegen: https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/nieuws/telethuiswerk-ook-verplicht-bij-lokale-besturen-update-18-november-2021