Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 formuleert de ambitie om meer mensen aan de slag te krijgen en zet een werkzaamheidsgraad van 80% voorop. Om die te realiseren wordt ook gekeken naar wie niet-beroepsactief is. Één van de doelgroepen die in het VESOC-akkoord ‘Alle hens aan dek’ (14 december 2020) en ‘Iedereen nodig, iedereen mee’ (24 maart 2023) worden vermeld, zijn de (equivalent) leefloongerechtigden.
Oproep voor projecten
Om hiertoe bij te dragen wordt een oproep gelanceerd die past binnen de conceptnota ‘Flankerende activeringsaanpak voor de verplichte inschrijving van leefloongerechtigden’, die werd goedgekeurd op de Vlaamse Regering op 28april 2023. De oproep wil lokale besturen resultaatgericht stimuleren om meer leefloongerechtigden te activeren en geeft middelen voor acties die hierop zijn gericht. De oproep vraagt lokale besturen om zich ertoe te engageren een hoger duurzaamuitstroomresultaat te behalen dan het Vlaamse gemiddelde van 24%. De oproep zet in op inschrijving en activering van leefloongerechtigden, een goed partnerschap en de uitwisseling van informatie tussen VDAB en de lokale besturen.De oproep zal tweemaal opengesteld worden, telkens voor een bedrag van 10 miljoen euro. De verdeling van de middelen naar de lokale besturen gebeurt via een proportionele verdeling. De projecten hebben een looptijd van 1 jaar.
Met eigen keuze voor plan van aanpak
Het engagement en het plan van aanpak dient afgestemd te worden met VDAB en wordt opgenomen in het actieplan van de bestaande samenwerkingsovereenkomst van het lokaal bestuur met VDAB. Als er nog geen samenwerkingsovereenkomst met VDAB is afgesloten, wordt daartoe de gesprekken opgestart.Het regiegebied wordt eveneens geïnformeerd over de engagementen.Het gaat dus om een resultaatsgerichte financiering o.b.v. de KPI‘uitstroom naar werk’. Het lokaal bestuur is vrij om te bepalen hoe ze de tewerkstelling bereikt.
Bron: Vlaamse Regering, 14 juli 2023.
Lees ook: Leefloners moeten actief aan het werk, mei 2023- werkenbijdeoverheid.be.