Terwijl het aantal langdurig zieken blijft toenemen, zijn de pogingen om hen naar de arbeidsmarkt te begeleiden weinig succesvol. Waar loopt het mis? 'Werk moet een deel worden van een herstelproces, niet het einde ervan.'
De cijfers
Vlaanderen stelde zich vorig jaar als doel 10.000 langdurig zieken naar werk te begeleiden, maar dat cijfer werd niet gehaald. Bovendien vindt maar een fractie van de mensen die in zo’n traject stappen effectief werk. Dat schrijft De Tijd op basis van gegevens die de krant opvroeg bij arbeidsbemiddelaar VDAB.
In 2023 werden 6.065 re-integratietrajecten opgestart om langdurig zieken weer aan het werk te helpen in Vlaanderen. Ver onder de doelstelling, dus. In de eerste zes maanden van 2024 begon de VDAB 4.898 mensen te begeleiden, waardoor ook de ambitie voor dit jaar - 12.000 trajecten - zo goed als onhaalbaar lijkt, schrijft De Tijd.
Het volgen van zo’n traject is evenwel geen garantie op een effectieve terugkeer naar werk. Die cijfers liggen fors lager. In 2023 gingen uiteindelijk 1.875 werkzoekenden met een ziekte-uitkering duurzaam aan de slag nadat ze het traject gevolgd hadden. Ook dat ligt onder de doelstelling van 2.265.
N-VA vindt werkzaamheidsgraad topprioriteit
Als het van N-VA afhangt, maakt ook de toekomstige Vlaamse regering “een absolute topprioriteit” van de werkzaamheidsgraad. Zo snel mogelijk moeten acht op de tien Vlamingen aan het werk. Hiervoor wordt vooral naar de inactieven gekeken. In een onderhandelingsnota waar De Morgen de hand op heeft gelegd, wordt dan verwezen naar langdurig zieken, leefloners, mensen met een handicap en vrouwen met migratieroots.