De impact van de coronacrisis op de Belgische arbeidsmarkt is minder groot dan werd van uitgegaan. Dat blijkt uit de jongste arbeidsmarktindicatoren, die de FOD Werkgelegenheid dinsdag publiceerde. ‘We zien dat de coronacrisis enkele hardnekkige structurele uitdagingen nog verder verscherpt’, geeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) toe.
Het gaat om 230 indicatoren voor het jaar 2020. Op basis van voorlopige gegevens, blijft ook de situatie in 2021 vrij stabiel, klinkt het.
Tot en met 2019 evolueerde de Belgische arbeidsmarkt op bijna alle vlakken gunstig. Maar de plotse opkomst van het coronavirus in maart 2020 maakte daar abrupt een einde aan. Toch bleven de effecten meevallen, al zijn sommige groepen duidelijk zwaarder getroffen dan andere, klinkt het.
Zo daalde de werkzaamheidsgraad - dat is het aandeel werkenden binnen de bevolking op beroepsactieve leeftijd - van 70,5 procent in 2019 naar 70 procent in 2020. ‘Dat is nog steeds boven het niveau van de jaren voor 2019’, zegt de FOD Werkgelegenheid. Het EU-gemiddelde blijft met 72,4 procent wel hoger.
Ook de werkloosheidsgraad bleef historisch laag: op 5,4 procent in 2020. Enkel in 2019 lag hij nog iets lager (5,2 procent). ‘Zelfs het aandeel langdurig werklozen binnen de totale werkloosheid - een klassiek pijnpunt voor de Belgische arbeidsmarkt - bleef op een relatief laag niveau’.
Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS): ‘Dankzij gepaste en volgehouden overheidssteun zijn de negatieve gevolgen van de zwaarste economische schok sinds de Tweede Wereldoorlog op de werkgelegenheid veel minder groot dan initieel gevreesd. We zijn er bijzonder goed in geslaagd om bedrijven overeind te houden en de werkgelegenheid en de koopkracht van werknemers te beschermen. Het feit dat belangrijke arbeidsmarktindicatoren zoals de werkzaamheidsgraad quasi stabiel bleven, toont dat de juiste keuzes gemaakt zijn.’