Het aantal steunaanvragen in het Brussels Gewest is fors toegenomen, vooral bij het OCMW van Anderlecht, waar maatschappelijk assistenten de dossiers niet meer kunnen bijhouden. Hierdoor wordt het sociale onderzoek naar het recht op leefloon vaak oppervlakkig uitgevoerd. Onderzoek van het programma Pano met verborgen camera's toonde aan dat twee personen zonder recht op steun, die een vals adres gebruikten, na een kort gesprek leefloon kregen zonder verdere controle. Maatschappelijk assistenten geven aan dat, zelfs bij een grondig onderzoek, mensen soms toch onterecht leefloon ontvangen omdat de uiteindelijke beslissing bij het "bijzonder comité voor de sociale dienst" ligt, dat vaak ten gunste van de aanvrager beslist.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er op sociale media adressen worden aangeboden om steun te verkrijgen in gemeenten met minder controle, zoals Anderlecht. Bij een test werden journalisten benaderd door elf personen die enkel geïnteresseerd waren in een adres om steun aan te vragen.
De schepen van Financiën van Anderlecht, Bieke Comer (Vooruit), reageerde geschokt en eist een grondige doorlichting van het OCMW. Ze benadrukt het belang van meer controle en professionalisering om misbruik te voorkomen. Gilles Verstraeten (N-VA), voormalig gemeenteraadslid in Anderlecht, en Vlaams Brusselminister Cieltje Van Achter (N-VA) wijzen erop dat dergelijke problemen ook in andere Brusselse gemeenten voorkomen en spreken van een cultuur van cliëntelisme.
Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps (PS) erkent dat de problemen complex zijn door de hoge concentratie van kwetsbare personen in Anderlecht, maar benadrukt dat het OCMW maatregelen heeft genomen, zoals nieuw personeel en een noodplan om dossiers sneller te behandelen.
Brussels minister van Sociale Zaken Alain Maron (Ecolo) noemt de praktijken “onaanvaardbaar” en dringt aan op een globale hervorming van de Brusselse OCMW’s om meer coherentie en effectiviteit te garanderen. Hij wijst echter op de federale verantwoordelijkheid voor het toewijzen van leefloon.
Bron: VRT, 19 november 2024, Duizenden euro's leefloon met verzonnen verhaal: Pano legt chaos bloot bij OCMW van Anderlecht
Bron: De Tijd, 20 november 2024, Mogelijke fraude OCMW Anderlecht: MR en N-VA willen uitleg van minister Lalieux