De Vlaamse economie herstelt sneller dan verwacht. Maar terwijl de aantrekkende conjunctuur het aantal vacatures opnieuw de hoogte injaagt, vinden bedrijven steeds moeilijker mensen om ze in te vullen.
De krapte en mismatch op de Vlaamse arbeidsmarkt, zowel kwantitatief als kwalitatief, zijn terug van (nooit helemaal) weggeweest. Ze manifesteren zich vandaag structureler en nijpender dan voorheen, in alle sectoren en bedrijfstakken, in de vorm van acute tekorten aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Tekorten die door de vergrijzing alleen maar zullen toenemen. We kijken immers aan tegen een stijgende vervangingsvraag. Gemiddeld verlaten jaarlijks zo’n 75.000 Vlamingen de arbeidsmarkt, deze moeten uiteraard vervangen worden (Steunpunt Werk, 2021).
Die situatie biedt mensen opportuniteiten om opnieuw hun weg te vinden naar de arbeidsmarkt of nieuwe wegen in te slaan. Toch vormt ze ook een bedreiging. Elke vacature die we vandaag niet ingevuld krijgen, kost ons immers groei en welvaart, en vormt een gemiste kans om iemand aan een job te helpen.
Daarom knoopt de Vlaamse Regering met nog meer overtuiging dan voorheen aan bij de ambitie die ze aan de start van de legislatuur formuleerde om 120.000 Vlamingen extra aan de slag te krijgen als weg naar een werkzaamheidsgraad van 80%. ‘Meer mensen aan het werk’ is en blijft immers het beste recept om de welvaart en het welzijn van Vlaanderen te vrijwaren naar de toekomst. Om deze ambities waar te maken, wil de Vlaamse Regering versterkt inzetten op activering met nieuwe partners en technologieën, op een verruiming van de arbeidsmarkt (naar niet-beroepsactieven, ...), op doelgerichte RSZ-kortingen voor wie ver van de arbeidsmarkt staat en op initiatieven die werk lonend en aantrekkelijk(er) maken.
Terwijl 2021 in het teken stond van de relance, met tal van acties en initiatieven om de economie en de ondernemingen opnieuw de wind in de zeilen te geven, moet 2022 het jaar worden waarin het investeren in mensen centraal staat , waarin de Vlaamse Regering kansen wil geven om (terug) aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt en investeren in duurzame loopbanen om zo grote stappen vooruit te zetten op weg naar een werkzaamheidsgraad van 80%.
De centrale doelstellingen voor het Vlaams tewerkstellingsbeleid: een brede activering, opleiding en loopbaan, en werkbaarheid, zijn meer dan ooit aan de orde.