google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Kwetsbare jongeren op de werkvloer

Bron: Serv + werkenbijdeoverheid 20-12-2024 10:37
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Hoewel de meeste jongeren in Vlaanderen vlot de overstap maken van onderwijs naar werk, blijkt dit moeilijker voor jongeren met een korte scholing, migratieachtergrond, handicap of chronische ziekte. Deze groepen hebben een verhoogd risico om in een langdurige NEET-situatie terecht te komen, met percentages die aanzienlijk hoger liggen dan het Vlaamse gemiddelde van 7,3%. De Commissie Diversiteit van de SERV roept daarom op om deze kwetsbare jongeren beter te ondersteunen.

 

Rol van lokaal bestuur als werkgever bij kwetsbare jongeren

Lokale besturen kunnen een cruciale rol spelen in het ondersteunen van kwetsbare jongeren tijdens hun overgang van onderwijs naar werk en in hun eerste werkervaringen. Hieronder enkele manieren waarop lokale besturen deze rol kunnen invullen:

1. Inclusieve rekrutering

Actieve wervingsstrategieën: Het lokaal bestuur kan outreachend te werk gaan om jongeren met een korte scholing, migratieachtergrond of arbeidshandicap te bereiken.
Stageplaatsen en leerwerkplekken: Door stages, werkplekleren en transitietrajecten aan te bieden, krijgen kwetsbare jongeren een kans om praktijkervaring op te doen in een veilige omgeving.

2. Mentorship en begeleiding

Mentorprogramma’s: Lokale besturen kunnen een mentor aanstellen om jongeren tijdens hun eerste maanden van tewerkstelling te ondersteunen.
Nazorg en coaching: Door langdurige begeleiding aan te bieden via jobcoaching en loopbaanadvies, kunnen jongeren zich beter ontwikkelen en integreren in de arbeidsmarkt.

3. Aangepaste werkvormen

Flexibele werkmogelijkheden: Voor jongeren met een handicap of chronische ziekte kan het lokaal bestuur werken met aangepaste werkuren of deeltijdse functies.
Taalondersteuning: Voor jongeren met een migratieachtergrond kan extra aandacht voor taalcoaching worden geboden.

4. Sociale tewerkstellingsprojecten

Samenwerking met VDAB en sociale partners: Lokale besturen kunnen deelnemen aan of zelf projecten opzetten gericht op de tewerkstelling van kwetsbare jongeren.
Publiek-private samenwerking: Door samen te werken met bedrijven en onderwijsinstellingen kunnen meer kansen worden gecreëerd.

5. Randvoorwaarden aanpakken

Huisvesting en mobiliteit: Het lokaal bestuur kan jongeren ondersteunen met woon- en vervoersoplossingen.
Psychosociale ondersteuning: Het aanbieden van welzijnsprogramma’s helpt jongeren bij het aanpakken van mentale en sociale uitdagingen die hun werk kunnen belemmeren.
Door als werkgever een voorbeeldfunctie te vervullen en een inclusieve, ondersteunende werkomgeving te bieden, kunnen lokale besturen niet alleen bijdragen aan de maatschappelijke integratie van kwetsbare jongeren, maar ook aan een duurzamere arbeidsmarkt.

Lees ook: SERV, 13 december 2024, Versterk de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt voor jongeren in een kwetsbare situatie

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close