Een goed vacaturebericht trekt de aandacht van potentiële kandidaten en geeft duidelijke info op een overzichtelijke wijze..
Een gestructureerde opbouw van je vacature draagt hier toe bij. Hier vind je alvast wat tips met een toelichting!
1.Voorstelling van de organisatie
Vermeld je naam en logo, de kernactiviteit, iets over je ligging en identiteit als organisatie (bijvoorbeeld je missie), het aantal medewerkers en eventueel specifieke informatie over het team of de afdeling waar de kandidaat in terecht zal komen. Voor lokale besturen is de factor bereikbaarheid en lokaal zeker een troef.
2. Naam van de functie
Zorg voor een duidelijke jobtitel die de lading dekt. Voor Google for Jobs (automatische plaatsing vanuit werkenbijdeoverheid) helpt het als de functietitel herkenbaar is.
Zet bijkomende uitleg zoals niveau van de functie eerder in het veld 'toelichting' ipv in de functietitel.
3. Inhoud en situering van de functie
De inhoud van de functie omvat een duidelijke beschrijving van taken en verantwoordelijkheden die horen bij de functie.
4. Profiel en vereisten
Geef een lijstje van de voornaamste competenties. Kies heldere begrippen die functiegericht zijn en de functie typeren.
Vermeld hier ook de gevraagde opleiding en/of ervaring. Zijn er ook nog andere vereisten (bv. rijbewijs), vermeld ze dan hier.
5. Aanbod
Vermeld de kwaliteiten en troeven van de organisatie. Naast de functie-inhoud, hechten werkzoekenden niet alleen belang aan de verloning, maar wegen ook de bijkomende voordelen af. De werkzekerheid, de werklocatie maar ook de organisatiecultuur zijn niet onbelangrijk. Daarin spelen (door)groei- en leermogelijkheden een grote rol, evenals balans werk/privé.
6.Selectieprocedure
Geef informatie over de selectieprocedure: wat verwacht jij van de kandidaten, welke stappen zijn er in de selectieprocedure. Als je al data voor de selectieprocedure vooropgesteld hebt, vermeld die dan. Zorg voor één contactpersoon waar sollicitanten terecht kunnen met vragen en aan wie ze hun cv en motivatiebrief bezorgen.
Tip: Vraag niet te veel informatie voorafgaand.
Doe het eventueel in 2 stappen: gebruik het sollicitatieformulier van werkenbijdeoverheid.be en vraag in tweede instantie bijkomende informatie.
Vermeld hier ook specifieke toelatings- en aanwervingsvoorwaarden
Je kan hier ook aangeven dat je als bestuur openstaat voor diversiteit.
Enkele voorbeelden van zo’n clausule:
- ‘Wij werven aan op basis van competenties en talenten, ongeacht leeftijd, geslacht, origine, handicap,...’
- ‘Zijn er elementen waaraan je niet denkt te voldoen, maar ben je ervan overtuigd dat dit jouw job is, aarzel dan niet om toch te solliciteren!’
- ‘Wij voeren een gelijke kansenbeleid. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend, ongeacht hun sekse, seksuele oriëntatie, afkomst, leeftijd of handicap. Etnisch-culturele minderheden/jongeren/... worden sterk aangemoedigd te solliciteren.
Vormgeving van je vacature
Niet alleen de inhoud, maar ook de vormgeving van je vacature vertelt de kandidaat iets over je organisatie. Hij krijgt meteen een idee van de sfeer die er heerst en de waarden die belangrijk zijn. Op werkenbijdeoverheid.be kan je ook een vacaturepagina maken. Dit zorgt ook voor achtergrondinfo van de organisatie.
Tips om hier bewust mee om te gaan:
- Zorg dat je logo bovenaan staat en in het oog springt.
- Vraag je af of de kleuren, de foto’s en de lay-out een sfeer uitstralen die past bij je organisatie.
- Kies je foto’s bewust en werk indien mogelijk met een beeld uit je eigen organisatie.
- Onderzoek toont aan dat beelden van mensen doorgaans meer aanspreken dan foto’s van bijvoorbeeld gebouwen.
- Ga voor herkenbaarheid en gebruik eenzelfde sjabloon voor verschillende vacatures, ook als die verspreid in de tijd gepubliceerd worden.
Lees ook : Verso-Net, checllist voor een leesbare vacature.