google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

De arbeidsdeal: inspelen op nieuwe noden.

Bron: diverse 15-2-2022 14:50
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Bron: VRT-Nieuws, 15/02/2022 

 Lees ook:   Bron: De Morgen, 15/02/2022     Bron: De Standaard, 15/02/2022

 

 

1. Evenwicht werk - privé

Werkweek van 4 dagen

De maatregelen richten zich op een betere balans tussen werk en privé. Zo wordt een werkweek van vier dagen mogelijk.  Werknemers zullen er voor kunnen kiezen om vier langere dagen te werken, zodat ze op de vijfde dag vrij kunnen zijn. Een "meer gebalde werkweek" dus. 

Wisselend weekregime

Werknemers zullen  kunnen kiezen voor een wisselend weekregime: de ene week wat meer werken, om de andere week wat meer vrij te hebben. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor gescheiden koppels met kinderen die in een systeem van co-ouderschap zitten.

'Recht  op rust'  (recht om offline te zijn)

Daarnaast garandeert de regering ook het "recht om offline te zijn" (lees: om na je uren met rust gelaten te worden door je baas). Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) voerde die maatregel al in voor alle federale ambtenaren, maar die regeling wordt dus uitgebreid. Werkgevers zullen niet meer mogen verwachten van werknemers dat ze berichten of mails lezen of beantwoorden buiten de werkuren. De regel geldt voor bedrijven vanaf 20 werknemers.

Lees ook:  Recht op deconnectie van de federale ambtenaar.

Tijdig zicht op dienstroosters

 De federale regering wil dat werknemers sneller zicht kunnen krijgen op hun roosters. De bekendmakingstermijn is daarvoor opgetrokken naar 7 werkdagen.

 

2. Levenslang leren & jobmobiliteit

Investeren in opleidingen

Meer investeren in opleidingen voor werknemers is een tweede belangrijke pijler van het plan van de regering. "We moeten in ons land echt een opleidingscultuur creëren", zegt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) daarover. Zo heeft elke werknemer vanaf dit jaar recht op minstens 3 opleidingsdagen per jaar krijgen, in 2023 moeten dat er 4 per jaar zijn, in 2024 wordt dat nog opgetrokken tot 5 per jaar. Daarnaast moet ook elk bedrijf met minstens 20 werknemers een individueel opleidingsplan opstellen voor haar werknemers.

Opzegtermijnen

Veranderen van job wordt bovendien makkelijker. Zo past de regering de regeling rond de opzegtermijnen aan. Zo mogen mensen na een ontslag overstappen naar een andere werkgever tijdens hun opzegtermijn. Daarvoor is een compensatieregeling uitgewerkt tussen de nieuwe en de oude werkgever. Bij oudere werknemers kan ook het laatste derde van de opzegtermijn, via de werkgeversbijdragen, worden omgezet in opleiding of outplacement.

Lees ook: Waarom medewerkers de organisatie verlaten

 

3. Knelpuntberoepen en diversiteit

Diversiteit opvolgen

Om zoveel mogelijk beschikbare arbeidskrachten aan het werk te kunnen laten gaan, wil de regering ook nagaan hoe het gesteld is met diversiteit en discriminatie op de werkvloer. De federale overheidsdienst Werkgelegenheid zal de gegevens over diversiteit nauwer opvolgen per sector. Als er opvallende verschillen zijn tussen de cijfers binnen een sector en die binnen een specifiek bedrijf, zal het bedrijf een actieplan moeten voorleggen om daar iets aan te doen.

Knelpuntberoepen aanpakken

Per sector moeten de sociale partners om de twee jaar concreet aanwijzen waar de knelpuntberoepen zitten, wat de oorzaken zijn van de tekorten en wat de mogelijke maatregelen zijn om dat aan te pakken. Ook zullen de verschillende overheden van ons land nauwer samenwerken om die maatregelen te kunnen invoeren.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close