Reacties uitgeschakeld voor Regering-Michel bereikt akkoord over jobsdeal

Regering-Michel bereikt akkoord over jobsdeal

Door | 24 juli 2018 | Nieuws

24/07/18
Bron: KNACK.BE Belga
De regering-Michel heeft maandagnacht een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar en de jobsdeal, waarmee de premier een mouw wil passen aan de mismatch op de arbeidsmarkt.

Met de arbeidsdeal wil Michel de mismatch op de arbeidsmarkt tussen het hoge aantal vacatures en de lage werkzaamheidsgraad aanpakken. Opvallend is dat de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen deel van het pakket uitmaakt.

De Standaard meldt op basis van bronnen bij de onderhandelingen dat mensen in de eerste zes maanden van werkloosheid een hogere uitkering zullen ontvangen dan het huidige maximum van 65 procent van het laatste loon, met een plafond van 2.619 euro per maand. Na zes maanden werkloosheid gaat de uitkering juist sterker omlaag, zodat mensen worden gestimuleerd om sneller nieuw werk te vinden. Er is sprake van een bijgeschaafde versie van het voorstel van de Gentse professor Stijn Baert. Het systeem moet begin 2019 in werking treden.

De deal bevat ook een reeks fiscale ingrepen en premies, net als bepalingen rond de startersjobs. Er is ook bevestigd dat het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) – het vroegere brugpensioen – vanaf volgend jaar pas kan vanaf 59 jaar en vanaf 2020 op 60-jarige leeftijd. Uitzonderingen zouden niet meer kunnen.

De discussie stak de voorbije weken de kop op naar aanleiding van de herstructurering bij Carrefour, waar mensen van 56 jaar met SWT konden.

544 total views, 2 today