Reacties uitgeschakeld voor Protest tegen de pensioenplannen van de federale regering

Protest tegen de pensioenplannen van de federale regering

Door | 2 oktober 2018 | Nieuws

Vakbonden leggen Brusselse metro grotendeels plat

Bron: De Tijd, 2/10/2018

Door vakbondsacties dinsdagochtend is er slechts op één Brusselse metrolijn verkeer. Ook in Antwerpen, Gent en Vlaams-Brabant is er hinder bij het openbaar vervoer.
Protest tegen de plannen van de federale regering om de pensioenen betaalbaar te maken, leidt dinsdagmorgen tot grote hinder in Brussel, Antwerpen en Gent. De treinen rijden wel. De ochtendspits op de autosnelwegen verloopt vrij druk, meldt het Vlaams Verkeerscentrum.
De meeste hinder is er in Vlaams-Brabant en op de stadsnetten van Antwerpen en Gent. Maar ook daarbuiten vallen er ritten weg. In de hele provincie Antwerpen is de dienstverlening zwaar verstoord, meldt De Lijn.
Op het stadsnet van Antwerpen was om 7.30 uur een kwart van de stadsbussen en de helft van de trams uitgereden. Op de lijnen van Antwerpen naar het noorden van de provincie en in de regio Mechelen is driekwart van de chauffeurs aan de slag. In de regio Turnhout is dat ongeveer twee derde, klinkt het.
Ook in Gent is het stadsnet zwaar verstoord. Tramlijn 1 en de stadsbussen 3 en 5 rijden om het kwartier. Bij tramlijnen 2 en 4 en de stadsbus 9 is dat om het halfuur. Andere stadsbussen rijden niet. Na 20 uur rijden er geen stadslijnen meer. In Aalst wordt bijna de helft van de stadslijnen gereden.
Kusttram

In Vlaams-Brabant is er in heel de provincie hinder. De dienstverlening is het meest verstoord in de grote rand rond Brussel, vooral in het Pajottenland en de Druivenstreek. Ook het stadsnet van Leuven ondervindt grote hinder. In Limburg zijn zeven op de tien chauffeurs uitgereden. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Ook op de stadslijnen van Hasselt, Genk, Tongeren en Sint-Truiden rijden beduidend minder bussen. Bij de belbussen kunnen niet alle gereserveerde ritten gereden worden.
In West-Vlaanderen tot slot rijdt 90 procent van de chauffeurs. Bij de kusttram is de hinder groter, met drie trams op de vier die rijden. Op het stadsnet van Oostende rijdt 60 procent van de bussen.
In Brussel was dinsdag om 6 uur slechts één metrolijn actief: lijn 1. Tussen Simonis en De Brouckère zijn bussen ingelegd. Heel wat bussen en trams op andere lijnen rijden niet.
In Brussel is een manifestatie gepland vanaf 10 uur op het Albertinaplein, net als een omsluiting van het parlement door een menselijke ketting. Een vakbondsdelegatie zal premier Charles Michel (MR) en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) ontmoeten. De bonden verwachten meer dan 10.000 manifestanten in Brussel.
In Antwerpen start een manifestatie om 10.30 uur aan de Leopold De Waelplaats, in Leuven om 10 uur aan het Martelarenplein, in Hasselt om 10.30 uur aan het station, in Gent om 11 uur aan de Federale Pensioendienst in de Koningin Fabiolalaan en in Kortrijk om 11 uur aan de Federale Pensioendienst in de Keer der Vlamingenstraat.

470 total views, 1 today