Reacties uitgeschakeld voor N-VA en Open VLD op ramkoers over gouverneur Oost-Vlaanderen

N-VA en Open VLD op ramkoers over gouverneur Oost-Vlaanderen

Door | 30 oktober 2018 | Nieuws

Bron : De Tijd 26 oktober 2018 /+  eigen berichtgeving

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) schuift Wim Leerman, de directeur van de stad Aalst, naar voren als toekomstig gouverneur van Oost-Vlaanderen, maar Open VLD stelt haar veto. Zij willen Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD).
De benoeming van een nieuwe gouverneur in Oost-Vlaanderen verdeelt de Vlaamse regering. Afgelopen vrijdag deed Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een voorstel, maar dat botste op een njet van Open VLD. Deze week spraken de topministers van de Vlaamse regering daarom met de 15 kandidaten die door een selectiebureau werden gekozen.
Wie is Wim Leerman?

Leerman is sinds 2013 algemeen directeur van de stad Aalst en politiesecretaris van de Politiezone Aalst. Als stads- en politiesecretaris maakt hij deel uit van het burgemeester van college en schepenen in Aalst. Hij is ook lid van de raad van bestuur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Tot begin dit jaar was hij ook secretaris van het OCMW van Aalst.

In het begin van zijn carrière werkte hij als OCMW-secretaris in staden en Vleteren en bij de VVSG. Nadien was hij secretaris van het OCMW van Geraardsbergen.
Op basis van die gesprekken schoof Liesbeth Homans (N-VA) vandaag Wim Leerman naar voren, de directeur van stad Aalst. Hij kwam volgens Homans als beste uit de selectieprocedure. Leerman heeft lang geleden eens op een lijst van de Volksunie gestaan, maar wordt door de N-VA als politiek onafhankelijk gezien.
Elders in de regering wordt die politieke onafhankelijkheid evenwel in twijfel getrokken. ‘Hij is de neef van N-VA-ondervoorzitter Sander Loones en is een gewezen gemeenteraadslid voor de Volksunie in Koksijde. En hij startte zijn carrière op het kabinet-Sauwens.’
Bij N-VA wordt kregelig gereageerd op de link met de N-VA. ‘De tante van Wim Leerman is Martine Lesaffre van Open VLD Oostende’, klinkt het.
De Vlaamse liberalen kanten zich tegen de benoeming van Leerman. Zij willen graag Carina Van Cauter -Kamerlid voor Open VLD – als gouverneur aanduiden. Homans vindt dat zeer bizar. ‘De liberalen hebben een onafhankelijke procedure gevraagd. Die is er nu. Maar nu willen ze Van Cauter aanduiden, terwijl Leerman als beste uit de selectieprocedure is gekomen.’
Homans zegt voet bij stuk te houden. ‘Ik blijf bij mijn voordracht. Als ik daarvan afwijk, is de kans groot dat andere kandidaten naar de Raad van State stappen.’ Homans zegt dat ze de steun heeft van CD&V.
De liberalen zijn dan weer van mening dat de N-VA het Van Cauter niet gunnen. ‘Zij mag het niet worden van de N-VA’, klinkt het in liberale kringen.

Open procedure

De nieuwe procedure die door de Vlaamse regering voor het eerst werd getest om een gouverneur aan te duiden blijkt dus weinig succesvol. Iedereen kon meedingen naar de gouverneurspost. Op die manier wilde de Vlaamse regering een breuk maken met het verleden, toen de posten van de gouverneur verdeeld werden onder de meerderheidspartijen. Die open procedure kwam er op vraag van Open VLD.
Bij de aanwijzing van Briers, de voormalige topman van het Festival van Vlaanderen, koos de N-VA vorige keer bewust niet voor een politieke benoeming. De liberalen aasden toen al op de Oost-Vlaamse gouverneurspost, maar zaten toen op Vlaams niveau in de oppositie. Toch wilden ze zich niet zomaar neerleggen bij de beslissing van de N-VA. Het uiteindelijke compromis bestond erin dat de gouverneur in de toekomst via een selectieprocedure zou worden gezocht, maar nu leidt de benoeming uiteindelijk weer tot politiek getouwtrek.
Vermits Jan Briers, de huidige gouverneur, binnen enkele dagen met pensioen gaat wordt een waarnemend gouverneur aangeduid. Het gaat om arrondissementscommissaris Didier Detollenaere. Hij is de adjunct van de gouverneur. Hoe het daarna verder moet, is niet duidelijk. ‘De tijd moet raad brengen’, luidt het op het Martelaarsplein.

Hoe dan ook heeft de selectieprocedure ervoor gezorgd dat een kandidaat uit de administratie nu naar voor wordt geschoven. Een moeilijk gegeven dus als het resultaat van een selectieprocedure niet aan alle partijen bevalt…

Léés ook: Veel mist rond zoektocht gouverneur Oost-Vlaanderen

Léés ook: Iedereen kan gouverneur worden of toch niet ?

700 total views, 2 today