Reacties uitgeschakeld voor De meest toegankelijke websites van de Vlaamse overheid

De meest toegankelijke websites van de Vlaamse overheid

Door | 9 september 2017 | Nieuws

Dit zijn onze meest toegankelijke websites

De site van het Departement Landbouw en Visserij werd bekroond tot de meest gebruiksvriendelijke en toegankelijke uit de selectie.

De dienst Diversiteitsbeleid bekroonde enkele maanden geleden de meest toegankelijke websites van de Vlaamse overheid. Het Departement Landbouw en Visserij, overheid.vlaanderen en het OPZC Rekem vielen in de prijzen. Wat maakt die sites zo toegankelijk? 13 vroeg het aan twee collega’s die mee in de jury zaten.

Voor Özge Akarsu van de dienst Diversiteitsbeleid is het vooral belangrijk dat informatie makkelijk te vinden is op een website. Essentieel daarvoor is het ontwerp van de site. ‘Hoe beter de site georganiseerd is, hoe gemakkelijker het is om snel informatie te vinden.’

Ook het gebruik van eenvoudige taal speelt een rol. ‘Mijn moedertaal is Turks. Net zoals voor andere anderstaligen is het voor mij soms ook iets moeilijker om alles juist te begrijpen. Te veel woorden, te lange zinnen, ambtelijke taal, juridische termen, … zorgen voor verwarring.’

De juiste boom vinden

Dominiek Heyvaert van de Vlaamse Belastingdienst heeft autisme. Hij verwacht in de eerste plaats duidelijkheid: ‘Niet te veel informatie op een pagina, een goed evenwicht tussen woord en beeld en een duidelijk leesbaar lettertype.’ Dominiek wil de juiste informatieook snel terugvinden.

‘Mensen met autisme zijn detaildenkers en denken vaak in beelden’, legt hij uit. ‘Als je een site vergelijkt met een bos, dan zien mensen zonder autisme vooral het bos en hebben ze weinig aandacht voor de bomen. Wie autisme heeft, ziet de afzonderlijke bomen, maar niet het bos. Wel, bij een gebruiksvriendelijke website heb je geen boswachters nodig om in het bos de juiste boom te vinden.’

toegankelijk_ov.vl_1000.jpg

Bij overheid.vlaanderen vielen onder meer de goede leesbaarheid en het duidelijke overzicht in de smaak.

 

Awards voor webtoegankelijkheid

 

De selectie

Na een automatische screening van 140 websites van de Vlaamse overheid kreeg een panel van zes diverse collega’s de taak om 11 sites te beoordelen op toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Het panel bestond uit een oudere en een anderstalige medewerker, iemand met autisme en personeelsleden met een visuele, auditieve en fysieke handicap.

 

De winnaars

Het Departement Landbouw en Visserij werd bekroond tot de ‘meest gebruiksvriendelijke en toegankelijke site’ uit de selectie. Sterke punten zijn de vormgeving, de links naar nuttige documenten, de korte en beknopte teksten, de goed uitgewerkte navigatiestructuur en de online chatsessie voor mensen met een auditieve handicap.

Overheid.vlaanderen kreeg de prijs voor ‘gebruiksvriendelijke site’. De goede leesbaarheid, het duidelijke overzicht, de toegankelijke taal en het vlot leesbare lettertype vielen in de smaak.

OPZC Rekem kreeg een prijs voor alle inspanningen die gedaan zijn om hun site zo toegankelijk mogelijk te maken, zoals duidelijk leesbare teksten, veel foto’s die ondersteund worden door tekst, snelle links op iedere pagina en een contactformulier waarbij je niet verplicht bent om je telefoonnummer mee te delen (wat interessant is voor mensen met een auditieve handicap, want voor hen is het handiger om via mail gecontacteerd te worden).

toegankelijkheid_rekem_1000.jpg

Op de site van OPZC Rekem vind je een contactformulier waarbij je niet verplicht bent om je telefoonnummer mee te delen. Dat is interessant voor mensen met een auditieve handicap.

 

Meer weten over webtoegankelijkheid? Surf naar overheid.vlaanderen.be/digitale-toegankelijkheid

www.werkenbijdeoverheid.be

164 total views, 2 today