Reacties uitgeschakeld voor Iedereen kan Oost-Vlaams gouverneur worden (of toch niet)

Iedereen kan Oost-Vlaams gouverneur worden (of toch niet)

Door | 14 april 2018 | Nieuws

11-04-18 Bron: De Morgen

Voor het eerst open selectieprocedure, maar N-VA en Open Vld brengen pionnen in stelling

De Vlaamse regering zoekt een nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen. In theorie komt ditmaal iedereen in aanmerking, maar in de praktijk nog steeds alleen mensen met de juiste vrienden. N-VA en Open Vld zullen onderling uitmaken wie het wordt.

De eisen zijn niet echt hoog. Een specifiek diploma is niet vereist
Op een dag vind je de job van je leven. En misschien is het gouverneurschap wel iets voor u. Sinds maandag heeft de Vlaamse overheid een vacature uitgeschreven voor deze functie in Oost-Vlaanderen. Jan Briers, die de job sinds 2013 uitoefent, wordt 65 jaar en vertrekt eind dit jaar met pensioen. Zijn vervanger wil Vlaanderen voor het eerst aanduiden via een open procedure, waarbij iedereen zich kandidaat kan stellen voor wat op de website ‘Werken voor Vlaanderen’ staat omschreven als een “inhoudelijk boeiende en uitdagende job” met een “jaarsalaris van 72.400 euro (niet geïndexeerd)” en 35 betaalde vakantiedagen.

13-04-18 Bron: Apache

Provinciegouverneur verdient bijna dubbele van wat vacature suggereert

De Vlaamse overheid zoekt een nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen. Voor de eerste keer verloopt dit via een externe selectieprocedure. De provinciegouverneur zal evenwel een pak meer verdienen dan de vacature van het Agentschap Overheidspersoneel laat uitschijnen. En de vraag blijft of deze nieuwe selectieprocedure voor gouverneurs geen schijnprocedure is.

Geen 72.400 euro bruto per jaar, maar 121.154 euro. Dat is het bruto jaarsalaris van een gouverneur vandaag. De cryptische boodschap ‘niet geïndexeerd’ op een vacature, betekent dat die 72.400 euro vermenigvuldigd moet worden met een ‘verhogingscoëfficient’ van 1,6734.

Het kostte het Agentschaps Overheidspersoneel anderhalve dag opzoekwerk om dat uit te klaren. De vermelding van een bruto salaris zonder indexering is evenwel standaard voor top- en middenkaders, zo klinkt het, en via de loonsimulator kan wel het geïndexeerde loon berekend worden.

Maar die berekent niet alles. Bovenop het brutojaarsalaris is ook nog vakantiegeld voorzien, wat overeenstemt met 92% van het brutomaandsalaris van de maand april. De hoogte van de eindejaarstoelage is gelijk aan “een percentage van het brutosalaris” van de maand november.

Wanneer gouverneurs afzien van de woning die hen wordt aangeboden, of indien de Vlaamse regering geen woning kan voorzien, dan staat daar een forfaitaire (belastingsvrije) maandelijkse onkostenvergoeding van 2.073 euro tegenover.

Verder genieten gouverneurs nog een jaarlijkse forfaitaire (belastingsvrije) vergoeding van 3.718 euro voor representatiekosten, bovenop “andere voordelen” zoals rechtsbijstand of een internetaansluiting- en abonnement. En een wagen met chauffeur behoort overigens ook tot de geplogenheden

De salarissen van gouverneurs zijn evenwel niet geheim. Ze werden vastgelegd in een regeringsbesluit van 2004.

Los van het feit dat Vlaanderen daarover in de vacature geen echte duidelijkheid geeft, blijft het ook nog afwachten of alle relevante kandidaten gelijke kansen krijgen.

Competenties

Specifieke diplomavereisten zijn er niet, wel wordt tien jaar relevante ervaring verwacht en de competenties waarover een toekomstig gouverneur moet beschikken, zijn niet min.

Na een eerste selectie, waarbij gekeken wordt of de kandidaat aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, volgen twee rondes bij een extern selectiebureau. De eerste stap is een ‘verkennend gesprek’ in mei, nadien volgt een ‘potentieelinschatting‘ in juni. Het is dezelfde selectieprocedure die ook topambtenaren moeten ondergaan.

Uit die extern begeleide rondes volgt een shortlist voor Vlaams minister Liesbeth Homans. Het is echter de Vlaamse Regering die “uit de voorgestelde lijst de meest geschikte kandidaat kiest die het best voldoet aan het competentieprofiel”.

Wit konijn

Net daar zit de marge om die éne kandidaat geschikter te achten dan de andere. Met andere woorden, om bijvoorbeeld de voorkeur te geven aan een politicus-fin-de-carrière. Eerder dan een wit konijn of een geschikte kandidaat uit pakweg de administratie of de academische wereld of wie dan ook. Alleen om de ‘politieke evenwichten’ te respecteren.

Kortom: een politiek benoeming valt niet uit te sluiten. Want de sleutel in het beslissingsproces ligt nog altijd bij de Vlaamse regering. Lees: een consensus bij de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld.

CD&V levert momenteel gouverneurs in West-Vlaanderen en Antwerpen en sp.a in Limburg en Vlaams-Brabant. Oost-Vlaanderen heeft de partijloze Briers, aangesteld op aangeven van N-VA, en volgende jaar ligt de post in Vlaams-Brabant open. Een interessante post voor wie zich wil profileren op het naleven van de taalwetten.

337 total views, 1 today