Reacties uitgeschakeld voor “Benoemingen, een zeer wankel evenwicht, net als een kaartenhuisje”

“Benoemingen, een zeer wankel evenwicht, net als een kaartenhuisje”

Door | 5 november 2018 | Nieuws

Bron: VRT-nieuws , 5/11/2018
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma “De afspraak op vrijdag”.

De voordracht van Steven Vanackere (CD&V) als nieuwe directeur bij de Nationale Bank en de nog niet doorgehakte knoop over het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen, het zijn discussies waar Wetstraatwatcher Ivan De Vadder niet snel beweging in ziet. “Eigenlijk gaat het hier om de essentie van politieke machten”, analyseert hij. “Ik weet niet of de partijen binnenskamers echt hard op tafel zullen kloppen.”

 De voordracht van Steven Vanackere (CD&V) als nieuwe directeur bij de Nationale Bank leidde de voorbije week tot verontwaardiging. Vanackere zou er partijgenote Marcia De Wachter opvolgen, maar daardoor zou de raad van bestuur alleen maar uit mannen bestaan. In “De ochtend” op Radio 1 kwamen zowel minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) als minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) terug op de kwestie.

Voor Van Overtveldt is de benoeming van Vanackere nog niet definitief en moet het Koninklijk Besluit nog getekend worden. De voordracht van een nieuwe directeur is wat hem betreft bespreekbaar, al moeten de politieke evenwichten wel gerespecteerd worden. Reynders pleitte voor meer vrouwen rond de tafel, en om daar afspraken rond te maken.

“Je voelt een lichte druk bij Van Overtveldt op CD&V om het allemaal nog eens opnieuw te bekijken, nu de benoeming nog niet definitief is”, analyseert Wetstraatjournalist Ivan De Vadder. “Die druk kwam er afgelopen weekend ook al van Open VLD, bij monde van Alexander De Croo. “Ook Reynders gaat nu in die richting. Ze leggen allebei de bal in het kamp van CD&V, dus we zullen daar nog eens moeten aankloppen. Maar Griet Smaers (CD&V) zei eind vorige week in “Terzake” dat Vanackere hun kandidaat is en dat hij goed is.”

“Het dossier komt op de regeringstafel, maar ik zie hier voorlopig maar heel weinig in bewegen. Iedereen vreest dat bij een eventueel incident bij een volgende politieke benoeming, andere partijen hun benoeming aanvechten. Het gaat om een zeer wankel evenwicht, eigenlijk de essentie van politieke machten. Een kaartenhuisje: als je er een wegtrekt, valt het in elkaar. Ik weet niet of de partijen binnenskamers echt hard op tafel zullen kloppen. Dat moet ik nog wel zien.”

 

420 total views, 1 today